sâmbătă, 13 aprilie 2013

Cosmetice - cate sunt indeajuns?


     Umbland putin la stilul meu alimentar, incercand sa ma intorc la lucrurile naturale, pure, am realizat ca asa cum imi indopam corpul cu o groaza de substante inutile, exact acelasi lucru il fac si prin aplicarea unei sumedenii de cosmetice, chiar daca nu este cazul.
      1. Curatare
     In ceea ce priveste cosmeticele trebuie pornit de la cele esentiale, de baza: cosmetice pentru igiena personala. Toti trebuie sa avem periuta de dinti si pasta de dinti, sapun de maini si gel de dus. Eu atat consider indestulator, mai ales ca incerc sa imi tin tenul curat doar cu apa, fara sa il incarc cu solventi, chiar daca o data pe saptamana il exfoliez cu amestecuri naturale (voi face un articol despre acestea). Gelul de dus trebuie sa fie unul hranitor, pentru momentele cand dorim o exfoliere a corpului functionand de minune zatul de cafea (mai ales ca are efecte benefice in combaterea celulitei). Deja putem sa ne lipsim de 10 feluri de sapunuri, geluri si creme de dus cu tot felul de proprietati. Pielea nu trebuie agasata cu solventi si substante chimice: este indeajuns sa o hranim in timp ce o curatam si o data pe saptamana sa indepartam stratul de celule moarte.
     Pe langa produsele cosmetice de mentinere a igienei personale, cel mai important este sa nu folosim prosopul pe post de smirghel! Pielea se lasa fie sa se usuce natural, fie se tamponeaza usor cu prosopul.
     Pentru par, un sampon si un balsam alese in functie de tipul de par si de problemele acestuia sunt suficiente pentru curatarea delicata cu o cantitate nu prea mare de sampon si hidratarea si descurcarea parului prin aplicarea balsamului pe lungime si pe varfuri. Totusi, balsamul nu are rezultatele unui tratament pentru par, insa este destul sa deschidem camara pentru a ne face noi insine tratamente naturale pentru ingrijirea parului (am sa revin cu idei in aceasta directie).
     2.Hidratare
     Procesul de hidratare al pielii merge in doua sensuri: de la interior spre exterior, dar si invers. Este important ca, pe langa lotiunile hidratante, sa se bea minim 2 litri de apa pe zi. De asemenea, daca aveti celulita sau vergeturi recomand folosirea unei lotiuni speciale pe zonele cu probleme in locul lotiunii hidratante aplicate pe restul corpului.
     Tenul, indiferent de tipul lui, trebuie sa beneficieze de o crema hidratanta care sa ii respecte nevoile. Trebuie hidratate genele, sprancenele, zona ochilor si a buzelor cu lotiuni blande, special pentru zonele sensibile. Asa ca pe langa crema hidratanta de fata recomand folosirea unei creme pe baza de extracte naturale sau a vaselinei pentru zona ochilor (vaselina aplicata pe gene si sprancene le fortifiaza si le sporeste regenerarea).
     Mainile, talpile, coatele si genunchii necesita o hidratare in profunzime deoarece sunt zonele care se deschidrateaza cel mai tare, insa este de ajuns sa se aplice lotiunea hidratanta pentru corp in strat gros si sa se infasoare zonele cu un prosop cald. Totusi, eu prefer sa am o crema de maini in permanenta cu mine, mai ales ca din cauza frigului si a prafului mi se crapa pielea foarte repede.
     3. Demachierea
     Demachierea este cel mai important pas din ingrijirea cosmetica. Intrucat laptele demachiant si servetelele demachiante imi ingrasau foarte tare tenul si il simteam foarte incarcat, din una in alta am dat peste solutiile micelare. Insa la o cercetare mai atenta am realizat ca deramtocosmeticele nu sunt deloc ieftine. Fiind la cumparaturi prin supermarket, am zis sa ma uit sa vad daca nu gasesc asa ceva, mai no name. Aruncand o privire de ansamblu pe rafturi ochii mi-au cazut exact peste o solutie micelara (marca proprie Kaufland) la doar 5-6 lei pentru 200 ml. Am zis ca si daca este apa chioara merita sa incerc, poate descopar vre-un elixir al frumusetii. Asa ca am cumparat solutia micelara alaturi de o punga de dischete demachiante, totul fiind nu mai mult de 10 lei.
     Ajungand acasa am gasit pe net o lista cu solutiile micelare existente pe piata din Romania si ingredientele acestora. Spre surprinderea mea, ingredientele nu difera fata de solutiile micelare foarte scumpe si chiar daca as fi vrut o varianta fara parfum, parca ma simt linistita sa imi dezvolt o rutina de aplicare a acestei solutii dimineata si seara. Ba chiar am incercat-osi ca si demachiant si indeparteaza foarte usor si repede machiajul foarte rezistent, insa trebuie folosite vreo 5 dischete demachiante (cate una pentru fiecare ochi si pentru fiecare jumatate a fetei, plus inca una pentru indepartarea ultimelor impuritati de pe fata si gat). Nu ma incercat alte solutii micelare, insa fata ramane curata, dar putin lipicioasa, dar eu prefer sa o clatesc cu putina apa si imi place efectul chiar foarte mult. Ceea ce am citit este ca efectul lotiunilor asupra pielii nu apar decat dupa 40 de zile, perioada in care se schimba stratul de celule. Ceea ce am observat, insa este o vindecare si tratare a cosurilor, care rabufneau destul de des in ultima vreme, cu toate ca am folosit-o doar 2 saptamani si fara prea mare regularitate, mai mult seara ca si demachiant sau pentru curatare.
     Recomand solutiile micelare pentru ca se pot folosi pe principiul 3 in 1: demachiant, lotiune tonica, apa de curatare. Pe langa beneficiile unui pprodus multi-tasking, solutiile micelare nu irita ochii, nu ataca bariera hidrolipidica a epidermei, au efect calmant, tonifiant si hidrateaza pielea.
     Eu prefer sa aleg produse care sa aiba un raport calitate-pret accepotabil, cu cat mai ieftin si mai eficient, cu atata mai bine. Iarasi prin folosirea produselor cu utilizari multiple si a bunatatilor de prin camara se pot economisi sume importante. Eu am ajuns sa folosesc maxim 12 produse cosmetice cumparate din comert, asta doar ca sa asigur curatarea, hidratarea si ingrijirea pielii fara sa o agasez cu chimicale si sa o incarc cu un numar mare de produse diferite care au acelasi scop. Toata investitia ajunge in jurul sumei de 150 lei, insa produsele ajung pentru minim 3 luni, daca nu unele depasesc aceasta perioada (eu prefer sa aplic cantitati mici si sa revin daca este nevoie, decat sa imi incarc pielea cu cantitati mari care nu se justifica). Astfel, lunar cele 12 cosmetice ajung la pretul de 50 de lei, probabil pretul unui singur produs de lux pentru o luna, efectele fiind aceleasi: o piele si un par sanatoase, ingrijite, curate, hidratate, plina de stralucirea naturala. Voi ce cate produse cosmetice folositi? Astept commenturi voastre si pana atunci ...
Nu incetati sa progresati!
Pupici si numai bine,
Diana
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu