1. Baza
Pentru multe dintre noi baza consta intr-un simplu fon de ten, uneori lipsind cu desavarsire. Secretul unui machiaj de durata consta intr-o baza perfecta. Aceasta trebuie aplicata pe fata curata, demachiata si hidratata cu o crema de fata. Dupa absorbtia cremei hidratante se recomanda aplicarea unei baze de machiaj (primer) care va actiona ca un ciment intre piele si fondul de ten, impiedicand patrunderea machiajului in pori. Acesta este un pas important atat in reusita machiajului, cat si in ingrijirea tenului.
Pana la aplicarea fondului de ten trebuie sa stim cum sa ne alegem fondul de ten potrivit, si nu doar in functie de nuanta tenului ci si a tipului acestuia. Pentru tenul uscat se recomanda aplicarea unui fond de ten cremos care sa ii asigure hidratarea pe parcursul zilei. In cazul unui ten normal sau mixt se utilizeaza un fon de ten lichid care sa hidrateze pielea, dar sa nu o incarce. Iar daca aveti tenul gras cel mai potrivit ar fi fondul de ten pudra sau mineral care sa absoarba sebumul, insa daca nu aveti acea pelicula lucioasa este mai bine sa ocoliti acest tip de fond de ten pentru a nu usca prea tare pielea. Mai apoi, dupa alegerea fondului de ten in functie de tipul dumneavoastra de piele se va alege culoarea. Cea mai mare greseala este alegerea culorii prin aplicarea fondului de ten pe mana. Culoarea pielii maini difera semnificativ de cea a fetei, de aceea culoarea care vi se potriveste va trebui sa se potriveasca cu cea de pe mandibula, astfel incat sa nu fie diferenta intre culoarea pielii gatului si cea a obrazului. Cel mai bine ar fi sa cereti mostre din fondul de ten dorit pe care sa le aplicati pe intreaga fata si sa vedeti cum se comporta pe timpul zilei, in lumina naturala dar si in cea artificiala, daca in contact cu aerul se oxideaza (innegreste) sau nu, cum va simtit pielea dupa purtarea fondului de ten. In cele din urma va fi o investitie de durata, iar daca baza nu este perfecta, dupa cum spuneam, restul machiajului nu va primi atentia dorita.
Dupa aplicarea fondului de ten, daca raman zone cu imperfectiuni vizibile (cosuri, cicatrici, cearcane etc.) se vor corecta prin aplicarea unui corector, ales la fel ca si fondul de ten in functie de tipul de piele si avand culoare asemanatoare cu a acestuia. Poate ca a-ti citit tipsuri care va recomandau un corector mai deschis la culoare decat fondul de ten, insa aplicarea acestuia pe imperefctiuni nu fa face altceva decat sa le lumineze si sa le scoata in evidenta. In cele din urma se urmareste atingerea unei culori uniforme a tenului, fara imperfectiuni.
Daca se aplica un fond de ten cu acoperire mare, pentru a evita efectul de fata de portelan si a se da un aer mai natural machiajului se recomanda aplicarea unui blush pe osul pometilor. Culoeara variaza din nou in functie de cea a tenului si a parului, de la nuante portocalii pana la cele de burgund. Culoarea blushului nu trebuie sa intre in conflict cu restul elementelor cromatice deja existente sua care se vor folosi, totodata trebuind aplicata o cantitate redusa pentru a pastra pata de culoare subtila. Daca aveti tenul uscat sau normal este mai bine sa avitati blush-ul pudra si sa optati pentru unul cremos.
Uneori, chiar daca parcurgem toti acesti pasi, este posibil ca machiajul sa se stearga. Folosirea primer-ului impiedica absorbtia acestuia de catre piele, iar pentru fixarea bazei se recomanda sa se aplice si o pudra, fie incolora, fie intr-o nuanta apropiata fondului de ten pentru a oferi un plus de acoperire. Important de retinut este faptul ca pensula incarcata cu pudra trebuie tamponata pe fata pentru a nu misca machiajul de dedesupt. Astfel, daca aveti un cos si l-ati mascat cu corector nu doriti intinderea acestuia si descoperirea imperfectiunilor.
2. Conturarea trasaturilor
Machiajul pe care dorim sa il realizam trebuie sa il alegem in functie de trasaturi (culoarea ochilor, a parului, forma fetei etc.) dar si de ocazie si momentul zilei. Un pas important, pe care il vom face indiferent de cele mentionate mai inainte, este conturarea sprancenelor. Acestea trebuie sa fie cu doua nuante mai deschise pentru parul cu culori de la saten pana la negru abanos si cu doua nuante mai inchise pentru nuantele de blond. De altfel, aplicarea unui fard mat in culoarea potrivita este mai recomansata decat conturarea cu creion pentru sprancene, deoarece se va asigura o mai buna intindere si patrundere a acestuia in sparncene. Daca folositi creion, insa, va trebui sa il intindeti cu ajutorul unei perii pentru sprancene, astfel se asigura o acoperire uniforma. O pereche de sparncene corect pensate si frumos conturate ajung pentru a pune in evidenta intregul chip, fara a fi nevoie de alte produse de machiaj.
Tocmai de aceea, aplicarea pe pleoape a unui fard poate sa lipseasca sau poate fi facuta lejer, in doar o nuanta naturala aplicata pe pleoapa superioara. Si in cazul fardurilor se gasesc mai multe texturi: crema, pudra compacta sau pudra minerala. Din nou va reamintesc ca si acestea trebuie alese conform cu tipul de ten, asa cum am explicat anterior. Pentru a asigura o rezistenta de durata a culorii se recomanda acoperorea pleoapelor doar cu primer, astfel incat baza va avea culoare uniforma si va intensifica nuanta aplicata.
Aplicarea unui eyeliner sub forma de creion sau tus nu este obligatorie, insa daca se alege se poate face in mai multe feluri. Pentru a da impresia de gene dese se va aplica eyliner maro sau negru la basa acestora, atata pe pleoapa superioara cat si pe cea inferioara pe linia apei. In schimb, daca se doreste un efect mai dramatic se pot trasa linii de diferite grosimi pe pleoape. Aceste aplicari necesita multa practica, asa ca nu va dati batute dupa prima incercare nereusita. De asemenea, pentru a nu da bani pe multe nuante de eyliner se poate folosi tehnica fardului umezit. In acest caz trebuie avut grija ca de fiecare data sa se umezeasca aceeasi parte a fardului, iar aceasta sa nu fie o portiune prea extinsa. fardul se poate umezi prin spray-erea unei cantitati mici de apa direct pe fard sau doar pe pensula cu care il vom aplica.
Un alt produs de baza, care nu este indicat sa lipseasca din rutina de machiaj este rimelul. Alegerea rimelului potrivit, pentru alungire, volum sau curbare, si aplicarea acestuia pe genele superioare sau si pe cele inferioare, la alegere, contureaza privirea si o pune in valoare. De aceea, o baza perfecta alaturi de sprancene conturate armonios si de privirea pusa in valoare de rimel ajung pentru a schimba total o fata banala si a-i oferi straluciri glam. Alaturi de acestea se poate aplica un simplu luciu de buze sau un ruj, intr-o culoare naturala si care sa ofere buzelor hidratare, iar intregul chip este intinerit, revigorat si pregatit pentru o zi plina de evenimente.
Dupa cum vedeti nu este nevoie de prea multe pentru a va asigura un machiaj care sa va ofere incredere in sine. Care este rutina voastra de machiaj si ce culori preferati? Astept commenturile voastra, iar pana atunci ...
Nu incetati sa progresati!
Pupici si numai bine,
Diana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu